Kacang Pool
Bahan-Bahan:
4 tin kacang foul (atau rendam kacang parang semalaman dan rebus hingga empuk - then kisar separuh kasar separuh halus - terpulang)
1 tin kecil minyak sapi
Bahan2 kisar:
1 sdm ketumbar - disangar
1/2 sdm jintan manis - disangar
1/4 sdm jintan putih - disangar
3 biji bawang besar
2 biji bawang putih
garam & gula secukup rasa
Taburan di atas kacang pool:
Bawang besar & tomato (potong dadu)
Lada hijau (dihiris)
Limau kasturi (dibelah dua)
Telur goreng mata lembu (make sure goreng ngan minyak sapi)
Cara Cara:
Panaskan minyak sapi di campur ngan sedikit minyak makan dlm periuk
Tumis bahan2 yg di kisar hingga naik bau.
Masukkan kacang parang yg sudah di mesin dan rasa garamnya dan tunggu hingga mendidih
Hidangkan dgn bahan2 taburan dan sedikit minyak sapi di atasnya dan beberapa keping roti perancis.
p/s : Kacang Pool nie aku makan time aku bertugas di Mersing. Disebabkan sedap aku sertakan sekali resepi untuk korang try buat sendiri. Kalau dah buat jalan lupa bagi aku try test tau... selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment